
Sömnproblem är vanligare än man tror och det är inte alla som vet vad man kan eller bör göra för att komma till rätta med problemen. Problem med sömnen kan påverka ditt humör samt agerande i vardagen vilket i sin tur påverkar din livskvalitet.
Vanliga sömnproblem:
- Övertrött
- Orolighet
- Svårt att komma ned i varv
Övertrött
Övertrött kan vara att man är för trött för att kunna sova. Detta problem är inte lika vanligt som ”inte trött nog”.
Orolighet
Om man är orolig och upprepar något som har hänt, något som någon har sagt eller något som kan/kommer hända finns en risk att det påverkar din sömn. Kroppen kan inte slappna av.
Svårt att komma ned i varv
Ett annat scenario som kan påverka din sömn är att din hjärna aldrig får komma ned i varv. Kanske sitter du mycket vid datorn eller tar den med dig till sängen på kvällen. Hjärnan utsätts för ett konstant flöde av information för att plötsligt stänga av och ställa in sig på sömn, det kan ta lite tid.
Så löser du dina sömnproblem
Med träning
Ett hårt träningspass gör dig behagligt trött och kan på så sätt gynna din sömn. Det man bör tänka på är att inte träna för sent på kvällen i närhet till den tid då det är dags att sova. Ge kroppen några timmar på sig att komma ned i varv. Ett exempel kan vara att du tränar 18:00 – 19:00, äter mat 19:30, mellanmål 21:30 samt lägger dig och sover kl 22:00. Sträva efter att få 8-9 timmars sömn per natt.
Justera sömnmönstret
Du kan få kroppen att justera sömnmönstret genom att gå upp tidigare. Börja med att gå upp 15 minuter tidigare en vecka, ytterligare 15 minuter veckan efter och fortsätt så tills du når önskat resultat. Initialt kommer du känna dig lite tröttare under dagen, men du kommer njuta av att få sova när du väl lägger dig på kvällen.
Skapa bättre rutiner
Skapa rutiner som hjälper dig att komma ned i varv innan det är dags att sova. Dra ner på tempot sista timmen innan det är dags att sova, läs en bok och slappna av. Dessa nya rutiner kommer hjälpa din hjärna att etablera en vana att det är dags för sömn.
Tänk även på att ha så mörkt som möjligt i rummet, ta bort allt ljus från elektronik samt använd en rullgardin eller en ögonmask. Använder du din mobiltelefon som väckarklocka bör du lägga den utanför sovrummet, undvik all sorts elektronik inne i sovrummet.
Förändra långsamt
Var tålmodig med dina sömnförändringar eftersom hjärnan har svårt att hålla sig till förändringar när vi är trötta. Både kroppen och hjärnan vill göra det de är vana att göra, men genom små förändringar över tid kan du på sikt göra stora förändringar.
Sömnen är viktigare än du tror när det gäller resultaten av din träning.
Träning + rätt kost + god sömn = goda resultat.