
Vår genetik spelar en stor roll när det kommer till att förändra vår fysik. Varje cell i vår kropp innehåller DNA för hela den genetiska koden. Detta DNA är kroppens ”kokbok” av hormoner, proteiner och molekyler som i stort sett är oförändrad under hela vårt liv. Denna kokbok innehåller i sin tur recept (våra gener) som kroppen använder för att utvecklas.
Med hjälp av rätt kost kan vi säga åt kroppen vilka recept som ska användas för att skapa fler enzymer, hormoner och föreningar om det behövs. Vi kan alltså inta vissa typer av kost för att öka kroppens naturliga förbränning eller få den att bygga mer muskler, beroende på vilken målsättning vi har.
Tips till dig som vill ha snabba resultat
Mitt bästa tips till dig som vill ha snabba resultat är att ta hjälp av en kostrådgivare. Många anser att det är onödigt och att de kan läsa sig till det på egen hand. Ja visst kan man kan lära sig mycket via tidningar och internet, problemet är att dessa kosttips ofta är framtagna för andra individer och visas som exempel, de är inte anpassade efter dig, din kroppstyp, dina mål och dina förutsättningar.
Fördelar med att ta hjälp av en kostrådgivare:
- Du får tips och rekommendationer som är skräddarsytt för din kropp, dina mål och dina förutsättningar.
- Du får ökad kunskap och möjlighet att ställa frågor.
- Du får hjälp med mätning och uppföljning av resultaten.
- En av de största fördelarna, du får motivation till att sköta din kost eftersom du vet att någon annan kommer följa upp resultatet av din insats.
5 kosttips som hjälper dig bränna fett
1. Fiskolja
De naturliga fetterna i fiskolja aktiverar en grupp specifika proteiner i kroppen som kallas ”peroxisom-proliferator-aktiverade receptorer” (PPARer). Dessa proteiner samverkar med generna och kan öka fettförbränningen och känsligheten för insulin.
2. Grönt te
Forskning visar att grönt te stänger av de gener som ansvarar för att fettcellerna tar upp olika sockerarter. Det har även visat sig att grönt te aktiverar de gener som tar upp socker i muskelceller. Resultatet blir då att fettcellerna blir mindre och muskelcellerna blir mer aktiva.
3. Olivolja
Olivolja har enligt forskare visat sig stärka den genetiska sekvensen som skapar ”adiponecin”, ett hormon som hjälper musklerna att använda socker.
4. Granatäpple
Granatäpplen är en frukt som är fullpackad med antioxidanterna ”antocyaniner”. Dessa antioxidanter har visat sig ha positiva effekter på blodkärl och hjärta. De har också en förmåga att förstöra fettceller.
5. Pistaschnötter, vit- & rödkål
En anledning till viktökning kan vara inflammationer. Pistaschnötter, vit- och rödkål är exempel på livsmedel som minskar trycket från den inflammatoriska genen ”IFN-stimulerat svarselement”.
4 kosttips som hjälper dig bygga muskler
1. Högt proteinintag
Livsmedel som nötkött, kyckling och fisk är rika på protein, de byggstenar kroppen behöver för att bygga muskler. Får du i dig tillräckligt? Testa att öka ditt intag och se hur din kropp svarar.
2. Kolhydrater vid rätt tidpunkt
Genom att inta rätt typ av kolhydrater vid rätt tidpunkt kommer din kropp att använda dem på bästa sätt, återhämtning.
Exempel på bra kolhydrater är sötpotatis, råris och quinoa.
För att få ut maximalt av de kolhydrater du stoppar i dig är det optimala att äta dem efter träning, det är då kroppen har störst behov av dem. Genom att äta mest kolhydrater efter träningen och minska intaget under övriga måltider kommer det hjälpa dig att bygga muskler utan att lägga på dig onödigt mycket fett.
3. Underskatta inte fettet i kosten
Läs mer om fett och muskeltillväxt.
4. Förstå skillnaden mellan kost och kosttillskott
I dagens samhälle utsätts vi för reklam där fitnessmodeller säljer kosttillskott som sägs ge oss stora muskler. Många av dessa produkter är bra och kan hjälpa oss på vägen, problemet är att många konsumenter glömmer att det är tillskott till vår ordinarie kost.
Hemligheten till en vältränad kropp heter ”diet”. Om du pratar med personer som är framgångsrika inom fitnessindustrin och frågar efter tips får du svaret att det handlar om din kost.
Vad prioriterar du, din träning eller din kost?
Har du funderat över hur dina resultat skulle bli om du prioriterade dem båda?